Digitale prentenboeken - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Digitale prentenboeken

Animaties rondom het Prentenboek van het Jaar

In januari / februari start jaarlijks een voorleescampagne waarin de tien mooiste prentenboeken van afgelopen jaar centraal staan. Rondom het winnende boek - het Prentenboek van het Jaar - verschijnen de laatste jaren allerlei video's en liedjes. Hier een overzichtslijst van Het Prentenboek van het Jaar.

Tijdens de Voorleesdagen komt er een kleine uitgave van het winnende prentenboek voor 5 euro uit. In het boekje staat een code waarmee je de gratis app van het prentenboekje kunt activeren.



Mama kwijt / Chris Haughton (Prentenboek van het Jaar 2012). Liedje van: Cubiss Tilburg.

Boer Boris gaat naar zee / Ted van Lieshout en Philip Hopman (Prentenboek van het Jaar 2015)

De Kleine Walvis /  Benji Davies is het Prentenboek van het Jaar 2017. Liedje uitgevoerd door Half Way Station.


Coco kan het! / Loes Riphagen. Het prentenboek van het jaar 2021.





Nijntje

www.nijntje.nl is een prachtige site voor zeer jonge kinderen met prima Nijntje-apps voor peuters en een paar aardige videofilmpjes over het populaire konijntje van Dick Bruna.

Digitale prentenboeken van Kindertube.nl

Kindertube.nl heeft een enorme verzameling filmpjes van allerlei kinderprogramma's en verhaaltjes voor kinderen. Ze zijn erg verschillend van kwaliteit.

In verschillende televisiekinderprogramma's zijn ook allerlei boeken voorgelezen. Bijvoorbeeld:
Prentenboeken van Koekeloere
Prentenboeken van Zandkasteel
Verhalen van de Boze Heks (naar de boeken van Hanna Kraan)
Sprookjes (vooral Efteling)

Afbeelding hieronder: onderdeel van de site van www.kindertube.nl.


Prentenboeken van de SchoolTV beeldbank

De SchoolTv beeldbank heeft behoorlijk veel animaties die nogal wisselend van kwaliteit zijn. Als je het overzicht van de animaties oproept moet je even op een akkoord voor de cookies drukken, anders blijf je maar wachten.
Hier een aardig voorbeeld uit het bestand van de SchoolTv: Kasper de timmerman (naar het prentenboek van Lars Klinting) gaat over klussen in huis. Is weer eens iets anders!
Nog een aardige: Superbeesje naar het prentenboek
van Guido van Genechten.

Bereslim.nl en The Reading Corner (heette vroeger De Voorleeshoek) (beiden voor personen gratis, maar een bibliotheekabonnement is dan wel nodig)
Beide sites hebben een grote collectie fraaie prentenboeken die je met een abonnement van de openbare bibliotheek gratis kunt bekijken op je beeldscherm.
Het abonnement van de openbare bibliotheek is gratis voor kinderen/jongeren t/m 17 jaar. Met de bibliotheekkaart kun je dus inloggen op beide voorleessites.

Op deze site worden prentenboeken met een animatiefilmpje voorgelezen. Naast het ‘gewone’ voorlezen staat er ook een versie van het prentenboek met vragen over het boek. Ook zitten er wat Arabische en Engeltalige prentenboeken in het bestand. Instellingen kunnen een betaald abonnement nemen met een grotere keuze aan prentenboeken.. Bibliotheekleden kunnen gratis inloggen.

The Reading Corner ('De Voorleeshoek')
Ook The Reading Corner biedt veel prentenboeken/voorleesfilmpjes voor jonge kinderen digitaal aan. Je kunt ze op titel, schrijver of onderwerp zoeken. Als je wilt weten of de boeken de moeite waard zijn kun je kiezen uit de voorproefjes die op de beginpagina te zien zijn. Ook hier inloggen met een persoonlijk bibliotheekabonnement van de openbare bibliotheek: voor kinderen is dat abonnement gratis. Instellingen betalen voor een abonnement.
The Reading Corner bevat prentenboeken in het Nederlands, Turks, Marokkaans, Arabisch, Pools en Syrisch.

Storybird: kinderen maken zelf een digitaal prentenboek

Op Storybird kunnen kinderen zelf aan de hand van sets bestaande afbeeldingen een digitaal prentenboek op het internet maken. Je dient wel eerst een account aan te maken. De werkwijze is best eenvoudig. Je sleept een aantal plaatjes in volgorde en je typt er een verhaal bij. Daarna kun je het prentenboek opslaan en de 'embedded code' mailen naar belangstellenden.  
Hoe gaat Storybird in zijn werk? Klik op uitleg.
Hier een aardige (Engelstalige) video-uitleg.

Zijn er ook nadelen aan Storybird? Jawel, alleen Engelstalige verhalen worden in de bibliotheek van Storybird gedeeld en opgeslagen. Nederlandse verhalen kun je alleen onder je eigen account opslaan en als je de link van het verhaal wilt mailen kun je dat niet binnen de mailbox van Storybird doen. Kopieer de link van je verhaal (embedded code) dan even en mail vanaf je eigen E-mailadres, dan lukt het wel.

Tip: Mocht je als leerkracht met je klas met Storybird gaan werken, dan kan het handig zijn om voor je klas één account te maken: je kiest dan bij het aanmelden voor 'teachers account'.

Book Creator / Boekenmaker (app voor android en IOS): kinderen maken zelf een digitaal boek

Met de app van Book Creator kunnen kinderen zelf een digitaal (prenten)boek maken. De werkwijze gaat al veel verder als met Storybird. Je kunt met Boekenmaker zelf heel makkelijk afbeeldingen, foto's en zelfs video in je digitale boek plakken. De tekst kun je zelf opmaken en je kunt zelfs binnen de app zelf afbeeldingen tekenen. Op het laatst kun je je productie als epub delen met anderen.
De werkwijze is sterk intuïtief. Kortom: een spectaculaire app.
Je kunt een gratis app downloaden waarmee je 1 boek kunt maken: daarna dien je een betaalde versie aan te schaffen.

Terug naar de inhoud